Sladkorna bolezen ali diabetes je trenutno 7. vzrok za prezgodnjo smrt v Ameriki, v naglem porastu pa je po celem svetu, tudi v Sloveniji. Diabetes lahko vodi do mnogih komplikacij, med drugim okvare ledvic, bolezni srca in ožilja ter slepote. Povišan krvni sladkor pa je v resnici le simptom večjega bolezenskega stanja.

Kaj je sladkorna bolezen?

Ena od nalog trebušne slinavke je, da proizvaja inzulin – hormon, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. O sladkorni bolezni govorimo, kadar je v krvi preveč sladkorja. To se zgodi zato, ker trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina ali pa zato, ker inzulin ne deluje.

Kaj je diabetes tipa 1?

O diabetesu tipa 1 govorimo, kadar trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. Bolezen se ponavadi pojavi pred 20. letom starosti in je avtoimuna, saj povzroči uničenje celic, ki proizvajajo inzulin.

Kaj je diabetes tipa 2?

Pri diabetesu tipa 2 trebušna slinavka proizvaja inzulin, vendar je le-tega premalo ali pa ne učinkuje. Tem stanju pravimo tudi inzulinska rezistenca in je najpogostejša oblika sladkorne bolezni na svetu.

Kako na sladkorno bolezen vpliva količina zaužitih ogljikovih hidratov?

Obzervacijska študija iz začetka prejšnjega stoletja je pokazala, da pojavnost sladkorne bolezni upadala, s količino zaužitih ogljikovih hidratov in se večala s količino zaužitih maščob. V deželah, kjer so prebivalci uživali malo ogljikovih hidratov in veliko maščob (Amerika) je bila pojavnost sladkorne bolezni zelo velika, med tem ko je v deželah, kjer so uživali večino kalorij iz ogljikovih hidratov kot je recimo riž in zelo malo iz maščob (Japonska), bila pojavnost sladkorne bolezni zelo nizka. Študija je nadaljnim raziskavam ponudila zanimivo hipotezo, da na razvoj sladkorne bolezni ne vplivajo ogljikovi hidrati ampak maščobe.

Kako na sladkorno bolezen vpliva količina zaužitih maščob?

Človeške celice za delovanje potrebujejo sladkor oziroma glukozo. Kadar zaužijemo ogljikove hidrate, se ti pretvorijo v glukozo in po krvi prehajajo do naših celic. Za prehod sladkorja iz krvi v celico je potreben inzulin. Ko se inzulin veže na receptorje za inzulin, se aktivirajo encimi, ki omogočijo transport glukoze v celico. V primeru diabetesa tipa 1 torej inzulina v krvi ni, transport glukoze v celico ni mogoč in sladkor se kopiči v krvi. Zakaj pa se sladkor kopiči v krvi kljub temu, da inzulin je prisoten? Temu pravimo diabetes tipa 2 oziroma inzulinska rezistenca, ki je najpogostejša oblika sladkorne bolezni. Zakaj inzulin več ne deluje na receptorje? Zato, ker mu delovanje onemogoča maščoba. Intramiocelična maščoba onemogoča, da bi se receptroji za inzulin odzvali in aktivirali prehod sladkorja iz krvi v celico. Posledica je kopičenje sladkorja v krvi. Študije so pokazale, da se inzulinska rezistenca lahko pojavi že v treh urah po zaužitju visoko maščobnega obroka.

Kakšen je vpliv visoko maščobnih diet (LCHF) na sladkorno bolezen?

Pogosto slišimo, da je LCHF dieta nekomu pomagala pri uravnavanju krvnega sladkorja. Sladkorni bolniki na LCHF dieti lahko res opazijo upad krvnega sladkorja, vendar samo zato, ker se sladkorju oziroma ogljikovim hidratom izogibajo. V krvi tako zastaja manj sladkorja, vendar pa se razlog za inzulinsko rezistenco z visokim vnosom maščob le povečuje. Dolgoročno torej taka dieta le poslabšuje bolezensko stanje in ko se bolniki enkrat pregrešijo ter zaužijejo ogljikove hidrate, je porast sladkorja toliko večji in bolj nevaren.

Kako preprečiti razvoj ali pozdraviti inzulinsko rezistenco?

Raziskave so pokazale, da je pri preprečevanju nastanka in zdravljenju sladkorne bolezni najuspešnejša visoko hidratna dieta, ki izključuje vsa živila živalskega izvora, vsa olja in procesirane ogljikove hidrate. Gre torej za polnovredno rastlinsko prehrano. Pri testirancih so opazili hiter upad krvnega sladkorja, večina testirancev pa je lahko prenehala z jemanjem inzulina v zgolj 14 dneh. Opazili so tudi hiter upad holesterola, trigliceridov, krvnega pritiska in zmanjšanje odvečne telesne teže. Dieta ni torej pomenila samo znižanje povišanega krvnega sladkorja, ampak tudi odpravitev vzrokov, za nastanek bolezni. Vedno več zdravnikov po celem svetu uspešno zdravi diabetes s polnovredno rastlinsko prehrano.

Ali je sladkorna dedna?

Večino sladkornih bolezni torej povzročajo maščobe in ne sam sladkor. Zaradi nesrečnega poimenovanja bolezni, je to ena najpogosteje narobe razumljenih bolezni. Sladkor torej ni naš sovražnik, saj je gorivo naših celic. Maščoba po drugi strani pa je tista, ki preprečuje, da bi inzulin lahko opravljal svoje delo in da bi sladkor lahko prehajal iz krvi v celice. Tudi pojavnost diabetes tipa 1 ima vedno več dokazanih korelacij z uživanjem živil živalskega izvora, predvsem mlečnih izdelkov v otroštvu. Sladkorna primarno torej ni dedna bolezen, kljub temu, da pogosto pravimo, da imamo sladkorno v družini. Znotraj družine se namreč deduje nekaj veliko bolj pomembnega, to so recepti in prehranske navade.

Iztočnica za nadaljne branje in študije: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466941/* Od prispevkov se lahko odjavite kadarkoli, s klikom na povezavo v elektronskem sporočilu.

Kategorije: prispevki

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja