Za vas ustvarjam recepte 100% iz sestavin rastlinskega izvora.
Želim vam pokazati, da je takšno kuhanje lahko enostavno in zelo okusno.

Ali so recepti veganski?

Vegani se prehranjujemo samo z živili rastlinskega izvora, vendar je veganstvo mnogo več, kot samo način prehranjevanja. Naši recepti so sestavljeni iz sestavin rastlinskega izvora, ki so bile pridobljene brez izkoriščanja živali in okolja ter so zato tudi veganski.

Zakaj rastlinsko?

Razlogov za rastlinsko prehrano je veliko. V nadaljevanju opisujemo tri najbolj pomembne.

Za zdravje

Večina sodobnih bolezni (visok krvni pritisk, holesterol, sladkorna bolezen, avtoimune bolezni, rak,…), je zelo močno povezanih s sodobno prehrano. Uravnotežena rastlinska prehrana lahko znatno zmanjša verjetnost za nastanek teh bolezni in zavira njihov razvoj ter jih celo odpravi.

Za okolje

Proizvodnja živil živalskega izvora je izredno neučinkovita in za okolje zelo škodljiva. Za svoje delovanje potrebuje gromozanske količine zemlje in vode, proizvaja pa zelo velike količine odpadkov in toplogrednih plinov. Čeprav trenutno na zemlji proizvedemo več kot dovolj hrane za vse zemljane, še vedno obstaja lahkota, saj je levji delež te hrane namenjen živinoreji.

Za živali

Samo v Sloveniji za prehrano mesečno ubijemo več kot 3 milijone živali. Te živali večinoma živijo zelo mizerno življenje, kateremu sledi grozovita smrt. Živinoreja prav tako povzroča izumrtje mnogih živaliskih vrst. Človek za preživetje ne potrebuje mesa, rib, jajc, mleka ali mlečnih izdelkov, zatorej je izkoriščanje in ubijanje živali popolnoma nepotrebno.

Kontakt

Za kakršnakoli vprašanja ali predloge se lahko obrnete name preko Facebook klepeta ali na elektronski naslov info@drugace.si

Zgodba ustanoviteljice

Pravijo, da zdravje zares začnemo ceniti šele takrat, ko ga izgubimo.
Prav to je na lastni koži okusila tudi ustanoviteljica portala Drugače.si, Žana Hrastovšek.

Po končanem študiju in začetku uspešne programerske kariere me je na žalost (ali pa na srečo?) doletela bolezen. Zdravniki so mi diagnosticirali Crohnovo bolezen.
Bolezen znatno zniža kakovost življenja posameznika, zdravila zanjo pa ne poznamo. Ker se s tem seveda nisem bila pripravljena sprijazniti, sem začela iskati alternative. Do takrat nisem razumela ljudi, ki iščejo alternative klasični medicini, vendar sem se kar naenkrat tudi jaz znašla v taki situaciji. Kar hitro sem s pomočjo spleta našla ljudi, ki jim je uspelo premagati to zahrbtno bolezen. Našla sem različne zgodbe, katerim pa je bila skupna ena stvar – sprememba prehrane.

Do takrat nisem sploh pomislila, kakšno vlogo igra prehrana pri zdravju posameznika. V relativno zelo kratkem času po spremembi prehrane so simptomi bolezni izginili. Tudi zdravniki so potrdili, da o bolezni ni niti sledu več. Telesna teža se mi je zopet normalizirala, počutila sem se odlično in zopet sem lahko zaživela. S prehrano mi je prav tako uspelo uravnati “dedno” povišan krvni tlak. Hvaležna za novo priložnost sem sklenila, da želim pomagati tudi drugim.

Ker sem po naravi človek, ki rad raziskuje in se izobražuje, sem se odločila za izobraževanje na temo prehrane. S pomočjo priznanega certificiranja za Celovito rastlinsko prehrano (T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, ZDA) sem spoznala vrsto raziskav, ki so potrdile neverjeten vpliv prehrane na razvoj sodobnih bolezni. Izobraževanje je odgovorilo na vsa moja vprašanja glede optimalnosti rastlinske prehrane za človeka. Spoznala sem tudi kakšen vpliv ima sodobna prehrana na okolje in kako etično in moralno sporna je sodobna prehrambena industrija. Novo pridobljeno znanje sem združila z dolgoletnimi izkušnjami s pripravo rastlinskih obrokov. Ljudem želim pokazati, da je taka prehrana lahko zelo okusna in enostavna, hkrati pa ima neverjetne učinke na zdravje in počutje posameznika.

Ker pa se zavedam, da današnji hiter tempo življenja pusti malo časa za načrtovanje, nakupovanje in pripravo zdravih obrokov, vam želim to karseda olajšati. Zato sem ustvarila stran, na kateri se nahajate.