Prihranite energijo, čas in denar pri načrtovanju in pripravi zdravih obrokov.

Z Drugače.si je to enostavno!

1. Izberite okusne recepte. Za vas tedensko ustvarjamo nove okusne recepte, ki temeljijo na polnovredni rastlinski hrani.
2. Nakupimo, odmerimo in dostavimo. Sestavine za recepte skrbno izberemo in odmerimo samo za vas, ter vam jih dostavimo na dom ali v službo.
3. Pripravite zdrav obrok. Vse kar morate storiti je zapisano v lično oblikovanem receptu, ki vam bo pomagal do zdravega obroka v zelo kratkem času!

Primerno za vse, ki se že prehranjujete rastlinsko in tudi za tiste, ki bi želeli v svoje navade umestiti enega ali več zdravih brezmesnih obrokov tedensko.

Kako izgledajo recepti?

Recepti so oblikovani tako, da omogočajo čim bolj enostavno pripravo obroka. Razdeljeni so na kratke in enostavne korake, opremljene s fotografijami. Vsebujejo tudi informacije o sestavinah, hranilnih vrednostih in času priprave.
Vsi recepti so zasnovani tako, da nudijo uravnotežen vnos hranil. Zasnovani pa so tudi tako, da omogočajo optimalen čas priprave in minimalno količino posode.

Sestavine temeljijo na svežih, neprocesiranih in polnovrednih živilih, ter so odmerjene tako, da omogočajo čim manj zavržene hrane.

Kaj potrebujem za pripravo?

Za pripravo receptov boste v glavnem potrebovali osnovne kuhinjske pripomočke (nož, desko za rezanje in visoko neoprijemljivo ponev ali lonec). Veliko receptov je mogoče pripraviti v enem samem loncu oziroma visoki ponvi. Občasno boste potrebovali še palični mešalnik ali blender. V primeru, da potrebujete doma še kakšna živila, bo to zapisano v opisu recepta.

Kakšne so cene?

Več je ceneje! Z vsakim paketom oziroma receptom, ki ga dodate v košarico, se cena na paket znižuje. Cena se prav tako niža s številom izbranih oseb.
Cenik si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://drugace.si/cenik/.

Kako poteka dostava?

Pakete za pripravo obrokov dostavljamo v oddaljenosti 15km od središča Ljubljane. Pri hlajenih izdelkih je namreč potrebno zagotoviti hladno verigo vse do končnega kupca. Dostava se izvaja dvakrat tedensko. Za dostavo v torek morate oddati svoje naročilo najkasneje v nedeljo, za dostavo v četrtek pa je čas do konca torka.

Zakaj kuhati doma?

Samo s pripravo obrokov doma imamo popoln nadzor nad sestavinami. Prepričamo se lahko o njihovi svežini, kvaliteti, izvoru in vsebnosti maščob ter aditivov. Priprava obrokov doma je torej predpogoj za zdravo prehanjevanje. S kuhanjem pa se lahko tudi sprostimo in povežemo z družino.

Kaj pa embalaža?

Trudimo se, da izbiramo okolju čim bolj prijazno embalažo. Izogibamo se uporabi plastike. Živila nakupujemo brez embalaže oziroma v ekonomičnih pakiranjih. V prihodnosti želimo postati prvi “Zero Waste” ponudnik paketov za pripravo obrokov. Vabimo vas, da embalažo ponovno uporabite, po uporabi pa jo reciklirajte.

Ali so recepti veganski?

Vegani se prehranjujejo samo z živili rastlinskega izvora, vendar je veganstvo mnogo več, kot samo način prehranjevanja. Naši recepti so sestavljeni iz sestavin rastlinskega izvora, ki so bile pridobljene brez izkoriščanja živali in okolja ter so zato tudi veganski.

Zakaj rastlinsko?

Razlogov za rastlinsko prehrano je veliko. V nadaljevanju na kratko opisujemo tri najbolj pomembne.

Za zdravje

Večina sodobnih bolezni (visok krvni pritisk, holesterol, sladkorna bolezen, avtoimune bolezni, rak,…), je zelo močno povezanih s sodobno prehrano. Uravnotežena rastlinska prehrana lahko znatno zmanjša verjetnost za nastanek teh bolezni in zavira njihov razvoj ter jih celo odpravi.

Za okolje

Proizvodnja živil živalskega izvora je izredno neučinkovita in za okolje zelo škodljiva. Za svoje delovanje potrebuje gromozanske količine zemlje in vode, proizvaja pa zelo velike količine odpadkov in toplogrednih plinov. Čeprav trenutno na zemlji proizvedemo več kot dovolj hrane za vse zemljane, še vedno obstaja lahkota, saj je levji delež te hrane namenjen živinoreji.

Za živali

Samo v Sloveniji za prehrano mesečno ubijemo več kot 3 milijone živali. Te živali večinoma živijo zelo mizerno življenje, kateremu sledi grozovita smrt. Živinoreja prav tako povzroča izumrtje mnogih živaliskih vrst.

Zgodba ustanoviteljice

Pravijo, da zdravje zares začnemo ceniti šele takrat, ko ga izgubimo.
Prav to je na lastni koži okusila tudi ustanoviteljica podjetja Drugače.si, Žana Hrastovšek.

Foto: Dani Sušnik

Po končanem študiju in začetku uspešne programerske kariere me je na žalost (ali pa na srečo?) doletela bolezen. Zdravniki so mi diagnosticirali Crohnovo bolezen.
Bolezen znatno zniža kakovost življenja posameznika, zdravila zanjo pa ne poznamo. Ker se s tem seveda nisem bila pripravljena sprijazniti, sem začela iskati alternative. Do takrat nisem razumela ljudi, ki iščejo alternative klasični medicini, vendar sem se kar naenkrat tudi jaz znašla v taki situaciji. Kar hitro sem s pomočjo spleta našla ljudi, ki jim je uspelo premagati to zahrbtno bolezen. Našla sem različne zgodbe, katerim pa je bila skupna ena stvar – sprememba prehrane.

Do takrat nisem sploh pomislila, kakšno vlogo igra prehrana pri zdravju posameznika. V relativno zelo kratkem času po spremembi prehrane so simptomi bolezni izginili. Tudi zdravniki so potrdili, da o bolezni ni niti sledu več. Telesna teža se mi je zopet normalizirala, počutila sem se odlično in zopet sem lahko zaživela. S prehrano mi je prav tako uspelo uravnati “dedno” povišan krvni tlak. Hvaležna za novo priložnost sem sklenila, da želim pomagati tudi drugim.

Ker sem po naravi človek, ki rad raziskuje in se izobražuje, sem se odločila za izobraževanje na temo prehrane. S pomočjo priznanega certificiranja za Celovito rastlinsko prehrano (T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, ZDA) sem spoznala vrsto raziskav, ki so potrdile neverjeten vpliv prehrane na razvoj sodobnih bolezni. Izobraževanje je odgovorilo na vsa moja vprašanja glede optimalnosti rastlinske prehrane za človeka. Spoznala sem tudi kakšen vpliv ima sodobna prehrana na okolje in kako etično in moralno sporna je sodobna prehrambena industrija. Novo pridobljeno znanje sem združila z dolgoletnimi izkušnjami s pripravo rastlinskih obrokov. Ljudem želim pokazati, da je taka prehrana lahko zelo okusna in enostavna, hkrati pa ima neverjetne učinke na zdravje in počutje posameznika.

Ko sem znanju o celoviti rastlinski prehrani pridružila še svoje programersko znanje, je nastal portal Recepti Drugače.si, prvi portal za recepte iz sestavin izključno rastlinskega izvora.

Ker pa se zavedam, da današnji hiter tempo življenja pusti malo časa za načrtovanje, nakupovanje in pripravo zdravih obrokov, vam želim to karseda olajšati. Zato sem malo kasneje ustvarila še stran, na kateri se nahajate.

Popestrite svoj teden z obroki iz sestavin izključno rastlinskega izvora! Uživajte v pripravi obrokov in širjenju obzorij, za zamudno načrtovanje in nakupovanje pa bom poskrbela jaz!