Kaj je hipertenzija?

Hipertenzija ali povišan krvni pritisk je eden glavnih dejavnikov tveganja za prezgodnjo smrt na svetu. Skoraj vsak tretji odrasel človek na svetu in kar skoraj vsak drugi Slovenec(!) trpi za hipertenzijo. Pojavnost bolezni praviloma narašča s staranjem. Visok delež bolnikov se bolezni sploh ne zaveda, posledice ne zdravljenja te bolezni pa so lahko usodne.

Kaj je krvni pritisk?

Krvni pritisk merimo z dvema številkama. Prva številka, ki ji pravimo tudi sistolični tlak – predstavlja pritisk v žili, ko se srce skrči. Druga številka, ki ji pravimo tudi diastolični tlak – pa predstavlja tlak v žili, ko srce počiva. O hipertenziji govorimo, kadar ti dve številki presežeta vrednost 140/90 mmHg. Normalni krvni pritisk naj bi se gibal okoli 110/70 mmHg, kar pa je za marsikoga nepredstavljivo nizka številka.

Kako do hipertenzije sploh pride?

Povišan krvni pritisk pa v resnici ni bolezen, ampak simptom. Krvni pritisk se poviša zato, ker kri ne dosega organov dovolj hitro, saj je njeno potovanje ovirano. Pojavi se zato, da kompenzira za pomanjkanje elastičnosti žil, za zoženost žil in za povišano gostoto krvi. Primarni razlog za naštete težave so maščobe, ki se nalagajo na in v stene žil. Kri namreč že po nekaj minutah od zaužitja hrane, ki vsebuje proste maščobe, postane zelo gosta. Dolgoročno pa nalaganje maščob zmanjšuje prožnost in pretočnost žil. Zasnove za nastanek bolezni srca in ožilja se pogosto začnejo že pri starosti desetih let. Študije kažejo, da imajo osebe, ki sledijo visoko maščobnim dijetam, že po enem letu znatno povišano (40-50%) mašenje žil in zmanjšano pretočnost srca ter tako zelo visoke možnosti za srčni infarkt ter druge bolezni srca in ožilja.

Kakšne so lahko posledice hipertenzije?

    • Bolezen koronarnih arterij

Visok krvni pritisk lahko poškoduje arterije, te pa se lahko zamašijo in preprečijo normalni pretok krvi. Oviran krvni pretok lahko vodi do bolečin v prsih, srčnega napada in artimije.

    • Kap

Visok krvni pritisk lahko povzroči, da se žile v možganih zamašijo ali celo počijo.

    • Odpoved srca

Srce se lahko zaradi povečanega napora poveča in več ne zagotavlja zadostne prekrvavitve v telesu.

    • Bolezni ledvic

Povišan krvni tlak lahko poškoduje arterije ob ledvicah in povzroči, da ledvice več ne filtrirajo krvi dovolj učinkovito.

    • Izguba vida

Povišan krvni tlak lahko prav tako poškoduje žile v naših očeh.

    • Spolna disfunkcija

Visok krvni tlak pri moških lahko povzroči impotenco, pri ženskah pa zmanjšanje libida.

    • Bolezni perifernega ožilja

Ateroskleroza, ki nastane zaradi povišanega krvnega tlaka, lahko povzroči zožitev ožilja v nogah, rokah, trebuhu in glavi, kar pa povzroča bolečine in utrujenost.

    • Demenca

Demenca lahko nastane zaradi zožitve in prekinitev pretoka žil, ki zagotavljajo kri možganom. Demenca lahko prav tako nastane zaradi kapi, ki tudi lahko posledica visokega krvnega pritiska.

Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok za prezgodnjo smrt v Sloveniji. Letno v Sloveniji pripišemo kar 40% vseh smrti ravno tem boleznim.

Kako pozdraviti visok pritisk?

Študije iz začetka prejšnjega stoletja so pokazale, da omenjene bolezni v nekaterih predelih sveta sploh ne obstajajo. Med opazovanjem krvnega tlaka prebivalcev ruralne Kenije so ugotovili, da nihče od 2000 ljudi v vzorcu nima povišanega krvnega pritiska. Prav tako nihče od testiranih ni imel nobene bolezni srca in ožilja, ki pa so vodilni vzrok za smrt pri nas. Podobno so raziskave pokazale na Kitajskem. Gre za dve popolnoma različni okolji, skupna pa jim je prehrana, ki temelji na polnovredni rastlinski hrani, z redkim odstopanjem ob posebnih priložnostih. Kitajska statistika je danes mnogo slabša, saj so omenjene bolezni v visokem porastu, prav zaradi posvajanja zahodnjaškega načina življenja in predvsem prehrane.

Kakšno vlogo igra prehrana?

V Ameriki so opravili študijo, kjer so testirali ljudi z različnimi prehranjevalnimi navadami. Ugotovili so, da se je krvni pritisk zniževal z zniževanjem količine zaužitega mesa, rib, mlečnih izdelkov in maščob. Da bi hipotezo potrdili, so testirancem zamenjali prehranjevalne navade. Tistim, ki so redno uživali meso in mlečne izdelke so le-te popolnoma izvzeli iz prehrane. Tistim, ki omenjenih izdelkov niso uživali nikoli, pa so jih dodali. Rezultati so bili osupljivi, saj so prvi znižali krvni tlak v pičlih sedmih dneh, vsi od testirancev so tudi lahko prenehali z jemanjem zdravil za zniževanje krvnega pritiska. Testirancem, katerim so v prehrano dodali meso in mlečne izdelke, pa so zabeležili povišan krvni pritisk že v enajstih dneh. Ugotovili so, da ne gre samo za zdravljenje bolezni, marveč za odpravitev vzroka nastanka bolezni. Zakaj dieta predpisana bolnikom še zmeraj vsebuje problematična živila v manjših količinah? Zato, ker so se bali, da tako ekstremne diete nebi sprejel nihče in da jo morajo narediti bolj zaželeno. A več kot očitno takšna strategija ne deluje, saj dnevno za to boleznijo in njenimi posledicami umre tisoče ljudi. Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje povišanega krvnega tlaka v resnici niso zdravila, saj znižujejo krvni pritisk brez, da bi odpravila vzrok njegovega nastanka, bolniki pa jih morajo jemati do konca življenja.

Osebna izkušnja

Članek je rezultat raziskav in dela povzetega od dr. John McDougall, dr. Michael Greger in dr. T. Colin Campbell, zdravnikov, ki že vrsto let uspešno zdravijo omenjene bolezni s polnovredno rastlinsko prehrano. Njihov pristop pa sem preizkusila na lastni koži, saj sem se borila z visokim krvnim tlakom že v najstniških letih. Kmalu po pragu 20. leta, se je moj krvni pritisk konstantno gibal okoli 145/95 mmHg. Takrat sem mislila, da je to nekaj čisto običajnega, saj ima težave z visokim krvnim tlakom celotna družina. Po slabem letu polnovredne rastlinske prehrane, kljub gromozanskim količinam stresa, precej malo gibanja, brez odrekanja soli in kave, pišem ta članek s skoraj idealnim krvnim pritiskom, 115/75 mmHg.

Iztočnica za nadalnje branje in študije: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466938/



* Od prispevkov se lahko odjavite kadarkoli, s klikom na povezavo v elektronskem sporočilu.

Si želite poskusiti polnovredno rastlinsko prehrano, pa ne veste kako bi začeli? Imate nekaj odvečnih kilogramov, ali pa morda že zametke kakšne bolezni? Pridružite se nam na 90-dnevnem skupinskem coachingu, kjer boste dobili vse odgovore in podporo na poti do vašega zastavljenega cilja. Več si lahko preberete na naslednji povezavi: https://drugace.si/coaching/

Kategorije: prispevki

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja